Weerstand is energie

Weerstand is energie…Hoe reageer jij op weerstand van jouw medewerkers? Mensen willen wel verandering, maar liever niet veranderen…..lekker paradoxaal, maar wel waar. 

In de pyramide van Maslow staat veiligheid en zekerheid nog steeds in de basis. Dat is tegenstrijdig met veranderen, waarbij er verlies of onzekerheid om de hoek komt kijken. Zeker in de huidige tijd, waarin veel veranderingen complex en abstract van aard zijn.

Weerstand is lastig of wordt als negatief gezien. “Mijn medewerkers willen niet mee” of “weerstand vertraagt”, “we kunnen niet door” hoor ik dan.

Weerstand is energie en energie zoekt altijd een weg naar buiten, geleid of ongeleid. Misschien herken je het wel dat je op weerstand reageert door te gaan overtuigen of door nog een keer iets uit te leggen. Dit zorgt echter voor nog meer wrijving waardoor de energie ongeleid of juist nog groter wordt. 

Overtuigen of opnieuw uitleggen helpt daarom niet. De weerstand zit meestal niet op cognitie ofwel “niet begrijpen”. De energie zit op emoties en veiligheid. Dus hoe zou het zijn als je meebeweegt in de energie en aandacht geeft aan de emoties achter de weerstand: angst, boosheid of verdriet? Vragen als: “wat vind je zo spannend?” of “waar zie je tegenop?” kunnen al iets openbreken in de communicatie. Op het moment dat jij als leidinggevende de moed hebt om met je medewerker naar de kwetsbaarheid te gaan, dan (be)geleid je de energie en kan deze wegebben of zich omvormen tot een gewenste beweging……….Eerst begrijpen, dan begrepen worden.

Hoe reageer jij op weerstand?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.